Français

Nederlands

WWOOF

WWOOF: Leren en helpen op biologische boerderijen

Wakker worden door het gekraai van een haan. Opstaan, ontbijten in een yurt en dan onkruid wieden, venkel, courgettes en aardbeien oogsten en de kippen voeren. Lunchen met z’n allen, de gereedschapsschuur opruimen, een hek repareren en dan lekker op de fiets naar het dorpje in de buurt om een ijsje te halen. Later nog een flinke wandeling maken door de natuur in de buurt en dan koken met de groenten die je die middag zelf geoogst hebt. Zo zou een dagje WWOOFen eruit kunnen zien. Of misschien ook heel anders. Want je kunt bijna overal ter wereld WWOOFen, voor een weekendje, een paar weken of zelfs een paar maanden.

WWOOF, dat staat voor World Wide Opportunities on Organic Farms en werd ooit “bedacht” door Sue Coppard, een Engelse secretaresse die in 1971 contact opnam met een boerderij buiten Londen, omdat ze als stadsmeisje de natuur zo miste. Of ze een weekendje kon meehelpen, tegen kost en inwoning? Het bleek een goede ervaring, en al snel was ze terug, nu met een paar vrienden. Andere boeren namen contact met haar op, om te vragen of ze ook bij hen eens wilde meehelpen in drukke periodes. En zo groeide het idee verder, tot het wereldwijde fenomeen dat het tegenwoordig is.

Het idee is dan ook een platform te bieden waarbij een uitwisseling van kennis centraal staat: de vrijwilliger doet kennis op over de basis van ons voedselsysteem, leert groenten verbouwen en een respectvolle omgang met planten en dieren. Kennis die hij of zij wellicht elders in de wereld weer kan inzetten of doorgeven. En de host krijgt een paar extra helpende handen, en misschien wel een schat aan informatie over een nieuwe cultuur, of nieuwe inzichten door de kennis en talenten die de WWOOFer op zijn of haar beurt weer meebrengt.

Ook zin om de handen uit de mouwen te steken en een geweldige ervaring te hebben op een biologische farm in binnen- of buitenland? Kijk op wwoofnetherlands.org voor de Nederlandse adressen en op wwoof.net om te zien in welke landen meedoen.