Français

Nederlands

Het Wereld Natuur Fonds

Het Wereld Natuur Fonds en biodiversiteit op het boerenland

We willen allemaal gezond en lekker eten. En met respect voor de natuur en het klimaat. Maar helaas produceren we ons voedsel nog heel vaak niet natuurvriendelijk. Dit is niet vol te houden. Het gaat nu al niet goed met onze natuur. Zo is de biodiversiteit op ons Nederlandse boerenland sinds 1990 met 40% afgenomen. Dat zie je om je heen; er zijn minder weidevogels, vlinders en bijen. Een van de dieren die het zwaar te verduren heeft is de Grutto: 85% van alle Grutto’s wereldwijd broedt in Nederland. Hun aantal is echter sinds 1960 met meer dan 70% afgenomen.

Het moet anders! En dat kan ook. Want ook veel boeren zien dat het anders moet en helpen mee de natuur te herstellen. Alleen, ze worden daarin nauwelijks gesteund en zelfs tegengewerkt door wetten en regels. Het Wereld Natuur Fonds heeft samen met natuur- en milieuorganisaties, maar ook met boerenorganisaties én het bedrijfsleven gewerkt aan de oplossing: boeren belonen voor natuurvriendelijke landbouw. Hiervoor is de Biodiversiteitsmonitor ontwikkeld: een tool die maatregelen die boeren nemen voor de natuur meetbaar maakt en daardoor te koppelen aan beloningen, zoals een hogere melkprijs of een rentekorting van de bank. Wil je hier meer over weten? Kijk dan op www.wwf.nl en op www.samenvoorbiodiversiteit.nl

Hoe kunnen we ons voedselsysteem duurzamer maken?

Voedselproductie weer in balans met de natuur

We gaan voor duurzame landbouw, waarin boeren in evenwicht met natuur voldoende voedsel produceren. Want landbouw is niet alleen een belangrijke veroorzaker van natuurverlies, maar ook onderdeel van de oplossing.

Op weg naar een bewuster eetpatroon

Het eten van vlees, zuivel en eieren kost relatief veel natuur. Daarom denken we graag mee over ‘het menu van de toekomst’, waarin je vaker kiest voor plantaardig. Lokaal en natuurvriendelijk eten.

Zuiniger omgaan met al ons voedsel

Een derde van al het wereldwijd geproduceerde voedsel gaat verloren. Daarom moeten we vandaag beginnen met het bestrijden van voedselverspilling. Door bijvoorbeeld alleen te kopen wat je ook gaat opeten en door elke week een maaltijd van restjes te maken.