Mulchen: tal van voordelen voor uw tuin!

Mulchen maakt het mogelijk om het evenwicht tussen de productiegrenzen en de productieomgeving te herstellen: het gewenste resultaat (groenten, bloemen, aroma’s, enz.) te bereiken zonder de bodem te beschadigen.

Maar mulchen respecteert niet alleen de bodem, het beperkt ook de werktijd, verbruikt minder water, verhoogt de aanwezigheid van microfauna, en verhoogt zo de plantengroei. Bekijk hieronder de belangrijkste voordelen van deze techniek!

Bodembescherming!

In open terrein zal onder invloed van de regen gemakkelijk een “korst” ontstaan. Dit fenomeen, dat min of meer geaccentueerd wordt, wordt “geklopte grond” genoemd en is een teken van aangetaste grond.

Dode bedekking voorkomt dit fenomeen om de eenvoudige reden dat de regen niet direct op de grond valt, maar wordt gedempt door dode bedekking.

Beperking van de irrigatie

In onbedekte grond is het verdampingsfenomeen (waterverlies) 3 keer zo groot als in bosgrond. Het fenomeen van plantentranspiratie neemt ook toe in de zomer, wanneer de temperatuur stijgt, waardoor de wortels van de planten worden verwarmd.

Een dode afdekking zal helpen om water te absorberen en de bodem vochtig te houden. Het is een goede methode om het waterverbruik te verminderen!

Voorkomt de ontwikkeling van onkruid

De mulch voorkomt dat het licht het bodemoppervlak bereikt, waardoor het onkruid (onkruid) niet kan ontkiemen en zich niet kan ontwikkelen.

Verbeteren van de bodemstructuur

Met het gebruik van organische plantendek, dat uiteindelijk in humus verandert, verrijkt u het humusklei-complex en verhoogt u de vruchtbaarheid ervan.

Verbeter de groei en de gezondheid van uw planten

De mulch helpt de stress te verminderen die de planten voelen, het werkt preventief om elke groeistoornis of gevoeligheid voor parasietaanvallen te vermijden. Het water draagt de schimmels die zich in de bodem bevinden en kan schadelijk zijn voor de panta, dus mulch voorkomt dat ze zich verspreiden naar uw gewassen.

Welke materialen te gebruiken in mulch

Veel organische of minerale materialen (grind, houtsnippers, groen tuinafval, enz.) kunnen worden gebruikt als mulch. Geef in het algemeen de voorkeur aan lokale bronnen. Er zijn verschillende soorten mulch:

Biologische mulch

Ze zijn samengesteld uit plantenelementen. Hun afbraak in humus gaat min of meer snel. Dit is afhankelijk van de concentratie van lignine. Zo kunnen we bijvoorbeeld een paar weken rekenen voor grassprieten en een paar jaar voor houtsnippers!

De lange levensduur voor mulch, zoals houtsnippers, pijnboomschors en heggengrootte van bomen en struiken worden vooral gebruikt voor vaste planten (bomen, struiken, vaste planten).

Mulchmineraal

Deze materialen zijn niet biologisch afbreekbaar en hebben daarom een oneindige levensduur op onze schaal. Ze helpen de grond te verwarmen en zijn vooral aan te bevelen voor planten die van warmte houden, zoals stenen tuinplanten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *