Douglashout: een absolute liefhebber

Douglashout is een van de bekendste en populairste tuinhoutsoorten die er op de markt vandaag te krijgen is. In deze blog vertellen we je meer over deze prachtige houtsoort.

Een stukje geschiedenis

De douglasspar, waar douglashout van afkomstig is, werd in het begin van de 19e eeuw naar Europa gehaald. Het duurde tot begin 20ste eeuw voordat de eerste douglas bossen werden geplant en pas na de tweede wereldoorlog ging men de economische waarde van het douglashout ontdekken. Grotendeels van het tegenwoordige groeigebied van de douglasspar ligt in Frankrijk en Duitsland en voor een kleiner deel in andere West-Europese landen. Mooi, milieuvriendelijk feit: de Europese douglasspar heeft een groot aanpassingsvermogen, waardoor deze houtsoort tegenwoordig de belangrijkste houtsoort is als het gaat om herbebossing.

Uiterlijk douglashout

De douglasspar bereikt over het algemeen een hoogte tussen de 40 en 60 meter, maar er zijn ook uitschieters van wel 90 meter hoog gemeten. De leeftijd van de boom houdt verband met het aantal kwasten en knoesten die er worden aangetroffen in het hout. Hout van jonge bomen hebben veel knoesten, omdat de jonge bomen moeilijk takken afstoten. Hout van oude bomen hebben minder knoesten en kwasten. Daarnaast is douglashout een harshoudende houtsoort, waardoor er soms wel eens hars uit de planken en balken kan lekken.

              Douglashout staat bekend om zijn lichte, geelbruine kleur, die op den duur zal overgaan in een oranjeachtige tint. Maar er is ook douglashout te vinden die een meer rodere kleur heeft; het groeigebied van de boom heeft invloed op de kleur van het hout. Daarnaast heeft het groeigebied ook invloed op de massa en sterkte van het hout.

Eigenschappen douglashout

Hoewel men vaak onderscheid maakt tussen het douglashout dat uit Noord-Amerika afkomstig is en datgene wat hier uit Europa vandaan komt, gaat het in beide gevallen toch om dezelfde houtsoort. De belangrijkste eigenschappen van douglashout zijn de volgende:

  • Douglashout is een van Europa’s hardste naaldhoutsoorten;
  • De levensduur van onbehandeld douglashout ligt tussen de 10 en 15 jaar;
  • De nerf kan variëren van fijn tot matig grof;
  • Het hout heeft van nature een gelige tot roodbruine kleur;
  • Wanneer je douglashout onbehandeld laat, verkleurt het hout uiteindelijk naar een grijze tint.

Behandeling en bewerking van douglashout

Douglashout laat zich uitstekend behandelen en bewerken. Doordat de douglasspar vrij lang kan worden, is het ook mogelijk om extra lange stukken douglashout te kopen, waar je bijvoorbeeld vlonderplanken of schuttingplanken van kan laten maken. De rechte lange nerf van het hout zorgt ervoor dat het hout heel sterk, stabiel en recht is. Daarnaast kan de juiste afwerking zorgen voor een langere levensduur en onderhoudsvrije periode.

              Door de houtsterkte van het hout laat douglashout zich met de hand niet zo makkelijk bewerken. Maar met een machine is het douglashout net zachte was in je handen waar je mee kan doen wat je wilt. Zorg er in ieder geval voor dat je douglashout altijd een goede voorbehandeling geeft.

Meer weten over douglashout en haar vele toepassingen, breng dan snel een bezoekje aan https://www.houtdirect.nl/.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *