Alles over potgrond

Potgrond is een medium dat bestaat uit mineralen en organisch materiaal. Het wordt gebruikt in containers, potten of in de tuin om een variëteit aan planten, kruiden en groenten te laten groeien.

Vaak bevat het turf, schors, kokos, compost, zand, mest en kalk. Turf is gemaakt uit plantenresten en is het belangrijkste bestandsdeel omdat deze de eigenschappen heeft om vocht snel op te nemen en lang vast te houden. Door de juiste compositie van voedingsstoffen in de grond kunnen je planten optimaal groeien.

Welke potgrond te gebruiken

Potgrond is ideaal om te gebruiken in containers, bloempotten, hangende manden, bloembakken en verhoogde bedden in de tuin. Er zijn verschillene soorten gronden die zijn ontwikkeld voor verschillende plantensoorten. In het tuincentrum kun je het beste om advies vragen, zodat je het beste medium is voor je planten kan kiezen. Ook de ingrediënten op de zak kunnen je een idee geven over de geschiktheid van de grond.

Potgrond met of zonder aarde?

Grond met aarde is vaak het meest geschikt voor verhoogde bedden in de tuin, maar niet voor planten in containers of potten. Voor potplantjes en zaailingen kun je het beste een grond zonder aarde kopen, die luchtig blijft en niet samen perst. Hierdoor kunnen de wortels van de planten makkelijker vocht opnemen en hebben ze de ruimte om te groeien. Daarbij worden de kansen op stengelziekten en problemen met instecten aanzienlijk verminderd bij het gebruik van grond zonder aarde.

Om zeker te weten dat je de juiste grond kiest, kun je kijken naar de ingrediënten die op de zak staan. Staan ze er niet op? Het gewicht van de zak geeft meestal een goede indicatie of de zak aarde bevat of niet. Een zware zwak bevat grond gemengd met aarde, terwijl een lichte zak enkel grond bevat.

Specifieke planten

Elke plant heeft een potgrondsoort nodig die specifiek is afgestemd op zijn behoeften en omgeving. Ga altijd na of een grond de juiste keuze is voor de specifieke plant. Zo zijn er verschillende soorten potgronden voor bijvoorbeeld vetplanten, rozen, orchideeën, viooltjes of vliegenvangers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *