Français

Nederlands

9 dingen die je niet wist over varkens

Het prachtige varken Emma van The Biggest little Farm stal niet alleen het hart van John en Molly, maar ook dat van ons. Naast haar innige relatie met Greasy de haan is Emma in alle opzichten een typisch varken: ze is volslank, rolt door de modder, schrokt haar voedsel naar binnen en knort er vrolijk op los. Maar wist je dat varkens door de modder rollen met een reden? En dat het geknor vele malen veelzijdiger is dan je in eerste instantie zou denken? En zo zijn en nog veel meer weetjes over Emma en haar soortgenoten die je hieronder kan lezen.

Snuit aan snuit

Varkens zijn ontzettend sociale dieren! Althans, de vrouwtjes (zeugen) en de biggetjes. Varkens slapen bijvoorbeeld altijd snuit aan snuit, dicht op elkaar. De mannetjes (beren) leven meestal solitair. En als de varkens dan liggen te slapen, dromen ze ook. Net als mensen.

Spiegeltje spiegeltje aan de wand

Wist je dat varkens bijzonder intelligente dieren zijn? Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat de cognitieve vaardigheden van een varken gelijk kunnen zijn aan dat van een kind van drie. Hiermee staan ze qua intelligentie gelijk aan dolfijnen en mensapen. Fun fact: varkens kunnen zichzelf, in tegenstelling tot veel andere dieren, herkennen in een spiegel.

Lekker knorren

Varkens communiceren met elkaar door te knorren. Zo kunnen ze op wel twintig manieren aangeven dat ze honger hebben, maar ook lokroepen doen naar potentiële partners. En die geluiden gaan soms wel tot 115 decibel. Dat is luider dan het gemiddelde symfonie-orkest of een kettingzaag!

Babynamen

En alsof het communiceren met elkaar nog niet genoeg is, geven varkens aan hun biggetjes ook nog eens namen. Tegen de tijd dat een pasgeboren biggetje twee weken oud is, herkent deze al zijn of haar eigen naam! Fun fact: tijdens het voeden produceren zeugen vaak een geluid wat vergelijkbaar is met zingen.

Vredelievend

Varkens zijn zelden agressief, behalve wanneer het een moeder betreft met jonge biggetjes. Een moeder doet er alles aan om haar kroost te beschermen.

Sprinten

Varkens kunnen bijzonder hard rennen. Als ze een beetje hun best doen redden sommige varkens 17,5km per uur! Daarnaast hebben ze ook een uitstekend richtingsgevoel.

Modder

Varkens rollen graag in de modder, maar waarom doen ze dat eigenlijk? Het heeft meerdere redenen. Allereerst kan een varken niet goed transpireren, en gebruiken ze de modder om af te koelen. Ten tweede is het hun bijzondere manier van wassen! Als ze van top tot teen onder de modder zitten, dit laten opdrogen en dat er weer afschuren, doden ze bacteriën en insecten.

Alleseters

Varkens zijn net als de meeste mensen omnivoren, maar wij zijn net iets kieskeuriger over wat we precies eten. Varkens hebben namelijk minder en andere genen voor het proeven van bittere en zoute smaken. Ze kunnen echt alles naar binnen werken, zelfs botten! Daarnaast beschikken ze ook ontzettend veel genen voor reuk, veel meer dan mensen en zelfs meer dan honden.

Fysiologische overeenkomsten

En je gelooft het of niet, maar varkens hebben bijzonder veel fysiologische overeenkomsten met mensen! Er zijn bijvoorbeeld meer dan 100 genafwijkingen gevonden in varkens die ook terug te vinden waren bij mensen met diabetes of Parkinson. Daarnaast lijkt de anatomie van de inwendige organen van een varken zo erg op dat van een mens dat men al bezig is met het ontwikkelen van harttransplantaties. Inderdaad – het hart van een varken in het lichaam van een mens.